4 fabeltjes over zonnepanelen

  1. Er is te weinig zon in Nederland

Veel mensen beschouwen Nederland niet als een zonnig en warm land. Mensen vinden Nederland eerder koud en regenachtig. Logisch dat sommige mensen daarom hun twijfels hebben over het rendement van zonnepanelen in Nederland.

Echter hebben wij in Nederland wel degelijk genoeg zonlicht om energie op te wekken aan de hand van zonnepanelen. De zon hoeft namelijk niet persé heel fel te schijnen, het hoeft niet persé heel warm te zijn en daarnaast vangen de zonnepanelen ook licht als het bewolkt is! Je hoeft dus niet bang te zijn dat er te weinig zonlicht is voor zonnepanelen in Nederland.

  1. Zonnepanelen zijn lelijk en verstoren het landschap

De meningen over het uiterlijk van zonnepanelen zijn verdeeld. Het zijn inderdaad misschien niet de meest stijlvolle uitvinding. Echter hoeven zonnepanelen niet in het zicht te liggen. Als je zonnepanelen plaatst op bijvoorbeeld een plat dak, dan zal je zien dat je ze bijna niet ziet liggen. hoeven zonnepanelen niet op de straatkant van je woning te liggen.

Ook zijn er tegenwoordig zonnepanelen die je ín je dak kan laten monteren. Je dakbedekking, bijvoorbeeld dakpannen, worden dan vervangen voor zonnepanelen. Je ziet de zonnepanelen nu bijna niet meer liggen. Ook zijn er dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Dan zie je er al helemaal niets van!

 

  1. Het produceren van een zonnepaneel kost meer energie dan dat de zonnepanelen uiteindelijk opleveren

Voor het produceren van zonnepanelen is natuurlijk behoorlijk wat energie nodig. Het is een heel proces om goede panelen te fabriceren en ook alle bij behorende onderdelen zoals de omvormer en bevestigingsmateriaal. Daarnaast worden veel zonnepanelen in China gemaakt – de zonnepanelen moeten dus nog worden getransporteerd naar Nederland.

Ondanks dit hele proces, kost het slechts 2 jaar om deze energie terug te winnen. Als je er vanuit gaan dat zonnepanelen 30 jaar mee gaan, heb je dus 28 jaar profijt van je groene energie. In verhouding met grijze energie, is zonne-energie dus een stuk milieuvriendelijker.

  1. Zonnepanelen zijn te duur en kan je haast niet terugverdienen

Zonnepanelen zijn inderdaad niet goedkoop. Voor de meeste mensen is het aanschaffen van zonnepanelen een grote investering, maar deze verdien je ook zeker terug. In tegendeel zelfs; je kan met zonnepanelen flink winst maken!

Je investering in zonnepanelen heb je namelijk binnen tien jaar terugverdient. En zonnepanelen gaan 30 jaar mee… Tel je winst maar uit.