Energie opwekken met een coating voor op het raam

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar sinds kort is het mogelijk. Energie opwekken met een raam. Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo van PowerWindow ontwikkelden een speciale coating voor ramen die stroom opwekt, een soort van transparant zonnepaneel. “Iedereen zit hier op te wachten. Zowel grote projectontwikkelaars als glaszetters. Voor hen wordt een hele nieuwe markt aangeboord”.

Sinds het afgelopen half jaar werken de ondernemers fulltime aan hun jonge bedrijf Powerwindow. Vanuit de TU Delft patenteerden de studenten de nieuw ontwikkelde coating. Dit jaar moeten de eerste ramen die energie opwekken geplaatst gaan worden. “We zijn in gesprek met alle mogelijke partijen: aannemers, projectontwikkelaars en architecten. Maar natuurlijk ook glaszetters en elektrotechnische specialisten, die het straks in de praktijk aan moeten leggen. Iedereen is razend enthousiast”.

Energie besparen met Powerwindow

Het doorzichtige zonnepaneel zou in principe kunnen zorgen voor een totale energiebesparing van 25 tot 40%, afhankelijk van de transparantie van de coating. Hoe donkerder de coating wordt, hoe meer energie deze zal opwekken. “We brengen een dunne luminescente coating aan op het raam. Deze laag absorbeert zowel direct als indirect zonlicht en stuurt het naar de zijkanten van het raam. Daar plaatsen we zonnecelstrips die het licht omzetten naar energie”. “De energie die je opwekt wordt teruggevoerd naar het normale energienet.”

De eerste ramen produceerde ongeveer 50 kWh per vierkante meter per jaar, dat is ongeveer 30% van de opbrengst van een zonnepaneel. De speciale coating was is dat geval 60 tot 80% transparant, en zou zichzelf in 3 jaar tijd terugverdienen. Daarnaast biedt de PowerWindow tevens een betere isolatie. Dankzij de coating wordt warmtestraling tegengehouden, waardoor er weer minder energie verbruikt wordt. Het lijkt vooral geschikt voor grote kantoorgebouwen met een groot glasoppervlakte, bij een oppervlakte van 20 vierkante meter kan de PowerWindow voldoende energie produceren om het hele kantoor van stroom te voorzien. Voor de consument zal de coating wellicht minder interessant zijn, die kunnen in verband met ruimtegebrek beter gebruik maken van zonnepanelen.

De studenten verwachten niet dat de ramen veel duurder zullen worden als normale ramen; “Veel kantoorgebouwen hebben al getinte ramen om zonnestraling tegen te houden. De coating die wij willen gebruiken is niet duurder dan de beschermingslaag die er nu op veel ruiten is aangebracht”. Ook in Amerika is een bedrijf begonnen met het ontwikkelen van transparante zonnepanelen, maar dat product schijnt tot nu toe minder efficiënt te zijn. De PowerWindor maakt namelijk gebruik van een speciaal materiaal wat het absorberen van energie aanzienlijk vergroot.