Slimme energiebesparingen voor in je woning

Veel mensen willen tegenwoordig op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan het milieu. Het merendeel van de Nederlanders kiest er dan bijvoorbeeld voor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Dit is echter een dure investering en het is maar de vraag of jij hier op dit moment ook het geld voor hebt. Is dit niet het geval? Dan zijn er nog tal van andere manieren waarop jij een bijdrage kunt leveren aan het milieu. Deze manieren kosten niet of nauwelijks geld. Daarnaast lever je niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar levert het ook nog eens winst op voor je portemonnee wanneer je deze duurzame maatregelen toepast in je woning.

Haal de stekker uit het stopcontact
Heb je net een stekker gebruikt voor het opladen van je telefoon of laptop? Haal de stekker dan altijd uit het stopcontact wanneer het apparaat volledig is opgeladen. Wanneer er geen apparaat meer op de stekker is aangesloten, verbruikt de lader namelijk nog steeds energie. Dit staat beter bekend als sluipverbruik. Nieuwe laders hebben hier weliswaar minder last van dan oudere varianten, maar het is verstandig om de oplader altijd uit het stopcontact te halen wanneer er niets meer mee verbonden is.

Zet de thermostaat een graadje lager
Om zowel een bijdrage te leveren aan het milieu als kosten te besparen op je energie-uitgaven, kun je de thermostaat een graadje lager zetten. Veel mensen zetten hun verwarming namelijk onnodig hoog en dat zorgt voor extra verbruik en automatisch dus ook voor hogere kosten. Het lager zetten van de thermostaat kan al snel een besparing van zeven procent op de energiekosten opleveren. Heb je ook radiatoren in kamers die je niet of nauwelijks gebruikt? Draai deze dan dicht. Zo voorkom je dat deze ruimtes onnodig verwarmd worden.

Slimme tips voor de koelkast
Een koelkast die leeg is, verbruikt meer energie wanneer deze geopend wordt. Dat klink misschien gek, maar aan de andere kant is het ook vrij logisch. Wanneer je de deur van een redelijk lege koelkast opent, stroomt er warme lucht de koelkast binnen. De koelkast moet er vervolgens voor zorgen dat deze warme lucht wordt afgekoeld tot de ingestelde temperatuur en dat kost energie. Om dit te koorkomen, kun jij je koelkast bijvoorbeeld vullen met flessen water. Wanneer je warm eten in de koelkast zet moet dit ook eerst worden afgekoeld door de koelkast. Daarom is het beter om het eten eerst te laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Gebruik ledverlichting
Heb jij de lampen in je woning al voorzien van ledverlichting? Wanneer dit niet het geval is, doe je er goed aan om dit zo snel mogelijk te doen. In vergelijking met gloeilampen is ledverlichting namelijk een stuk zuiniger. Dit houdt dus in dat de lampen minder energie verbruiken en dus beter zijn voor het milieu. Daarnaast levert het gebruik van ledverlichting jou een forse besparing op voor wat betreft de uitgaven aan energie.

Waterbesparende douchekop
Een andere kleine aanpassing die je kunt doen om energie te besparen en gericht met het milieu bezig te zijn is het plaatsen van een waterbesparende douchekop. Een dergelijke douchekop verspilt een stuk minder water dan een normale douchekop. Het aanschaffen van een waterbesparende douchekop kost geld, maar je verbruikt heirdoor wel een stuk minder water en energie.

Groene stroom
Om een bijdrage te leveren aan het milieu, kunt u natuurlijk ook gewoon overstappen op groene stroom. Deze stroom wordt op een duurzame manier opgewekt, waardoor het een stuk beter is voor het milieu. Groen stroom vindt u onder meer bij Nuon. Hier wordt de groene stroom opgewekt uit wind en water. Grote voordeel is dat dit allemaal plaatsvindt in Nederland. Bij het opwekken van deze stroom komt er geen CO2 vrij, waardoor het een stuk beter is voor het milieu. Wil nog meer bijdragen aan een beter milieu? Dan kun je natuurlijk ook zelf energie gaan opwekken.

Overstappen van energieleverancier? Lees eerst reviews en beoordelingen van Nuon op https://nederlandreview.nl/energie/nuon-ervaringen-beoordelingen-reviews