Wat als je meer energie gegenereerd hebt dan nodig is?

Eigenaars van zonnepanelen weten het allang; ook wanneer de zon niet schijnt functioneren je zonnepanelen toch wel. Ze gebruiken in dat geval het daglicht voor de productie van energie in je huishouden. Wanneer er echter een hittegolf is met enorm veel zon – iets wat zelfs in Nederland af en toe voorkomt – zullen jouw zonnepanelen overuren draaien.

Ze genereren enorm veel energie op dat moment, en dat zou zelfs meer energie kunnen zijn dan jouw huishouden op dat moment nodig heeft. In dat geval heb je dus te maken met een overcapaciteit. Wat er op dat moment gebeurt is dat het overschot aan gegenereerde energie wordt teruggegeven aan het leiding netwerk. En dat moet je dan niet beschouwen als iets wat je cadeau doet aan de energieleverancier.

Het is namelijk zo dat deze overcapaciteit die jouw installatie teruggeeft aan het netwerk wordt gesaldeerd door de energieleverancier of door de netbeheerder. Die zal de energie die van jouw installatie afkomstig is verminderen met de rekening die je aan hun verschuldigd bent op jaarbasis.

Zo ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Wil je meer informatie lezen over de zonnepanelen en het salderen ervan, kijk dan op deze website.