Wat is windenergie precies en kan ik ook een windmolen kopen?

Je hebt ze vast weleens gezien toen je in de auto over de Afsluitdijk reed: windmolens. Ze zijn ervoor om elektriciteit op te wekken. Het is een duurzame manier om energie op te wekken. Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie of aardgas. Maar hoe werkt het nu precies, waar wordt het opgewekt en welke rol spelen energieleveranciers hierin?

De werking van windenergie

Windmolens zijn in staat om duurzame en groene energie op te wekken door gebruik te maken van wind. Windmolens worden ook wel windturbines genoemd. Er staan momenteel enkele duizenden windmolens in Nederland. Verder zijn er een aantal windmolenparken te vinden in de Noordzee. Nederland is een ideaal land om windenergie op te wekken. Het is namelijk een vlak land en daarnaast is het gelegen aan de zee.

windmolens op zee

Een windmolen bestaat uit 3 onderdelen: de mast, de gondel en de wieken. Uiteraard moeten de wieken naar de wind toe gericht zijn. De moderne windmolens kunnen gemakkelijk zelf de stand van de rotorbladen veranderen. De uiteindelijke stroom wordt in de generator opgewekt. Per jaar kan een windmolen maar liefst 7.500.000 kWh opleveren. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de hoeveelheid wind die er staat, de hoogte van een turbine en de hoeveelheid tijd waarin een windmolen ook daadwerkelijk draait. Een goede windturbine kan 500 huishoudens per jaar voorzien van elektriciteit.

werking van een windmolen

Energieleveranciers en windenergie

Er zijn steeds meer energieleveranciers die ervoor kiezen om alleen nog maar windenergie aan te bieden. Online kun je diverse energieleveranciers van windenergie met elkaar vergelijken. Uiteraard kun je ook de keuze maken voor een energieleverancier die slechts gedeeltelijk windenergie levert. Voor een goede vergelijkingswebsite kun je eens kijken op energieleveranciers.nl.

Juist omdat windenergie steeds populairder wordt in Nederland, kiezen veel aanbieders ervoor om windenergie te gaan aanbieden. Heel vreemd is het echter niet dat energieleveranciers deze switch maken. In 2020 moet namelijk 14% van de Nederlandse energieproductie bestaan uit duurzame energie. Dit is terug te vinden in het Energieakkoord dat de overheid en diverse milieuorganisaties met elkaar hebben gesloten. Naast dit akkoord stimuleert de overheid bedrijven en particulieren om gebruik te maken van windenergie, door verschillende subsidieregelingen te verstrekken.

Windenergie kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren, daarom is het zeker geen gek idee dat energieleveranciers hier op inspringen en zo ook groene energie in hun aanbod hebben. Wil jij ook overstappen naar een energieleverancier die gebruik maakt van windenergie? Online kun je diverse energieleveranciers met elkaar vergelijken. Houd een aantal belangrijke gegevens bij de hand, om er een zo groot mogelijk financieel voordeel uit te kunnen behalen.

Naast windenergie is er ook zonne-energie als duurzame energiebron. Lees alles hierover op deze pagina.