Wat zijn de voor- en nadelen van duurzame energie?

voor en nadelen duurzame energieDuurzame energie wordt altijd enorm positief gebracht door bedrijven en organisaties. We maken de wereld tenslotte een stukje beter en dat is toch alleen maar beter?

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij duurzame energie. Er komen veel aspecten om de hoek kijken, waar je in eerste instantie misschien niet direct aan had gedacht, maar die wel een belangrijke rol kunnen spelen.

Daarom hebben we alle voor- en nadelen van duurzame energie voor jou op een rijtje gezet. Je hebt dan voor jezelf helder hoe jij de toekomst voor je ziet. Kies je voor grijze energie of ga je toch liever voor groene energie? De keuze is helemaal aan jou.

Wat zijn de voordelen van duurzame energie?

Laten we beginnen met de voordelen van duurzame energie. Er zijn er genoeg op te noemen. Lees maar eens:

  1. Het belangrijkste voordeel van duurzame energie, is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Energie komt uit onuitputtelijke bronnen, waardoor een vervuilende uitstoot van CO2 wordt geminimaliseerd.
  2. Hoe meer duurzame energie er is, hoe minder er gebruik hoeft te worden van fossiele brandstoffen.
  3. Elk land kan zelf kan zelf duurzame energie opwekken. Er hoeft bijvoorbeeld geen olie meer geïmporteerd te worden vanuit andere landen.
  4. Duurzame bronnen zijn voor iedereen toegankelijk, denk maar aan de zon, zee, water en wind. De warmtepomp is bijvoorbeeld in staat om energie op te wekken uit grond, lucht of water.
  5. Je kunt zelf duurzame energie opwekken en terugleveren.

Wat zijn de nadelen van duurzame energie?

Duurzame energie brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee. Ook deze hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Het kan zorgen voor landschapsvervuiling. Ze kunnen zelfs bepaalde natuurgebieden aantasten. Wanneer er bijvoorbeeld windmolens in een landschap worden geplaatst, nemen ze niet alleen ruimte in beslag, maar zorgen ze ook voor schaduw.
  • Weet je dat er jaarlijks ruim 20.000 vogels de dood vinden omdat ze in windmolens vliegen?
  • De opstartkosten voor duurzame energie zijn erg duur. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld niet goedkoop om aan te schaffen.
  • Stuwdammen zijn ook manieren van om duurzame energie te bevorderen. De aanleg hiervan kan een natuurgebied echter wel aantasten. Er zijn nog steeds veel vissen die de dood vinden door de aanleg van een stuwdam of de bouw van een waterkrachtcentrale.
  • Duurzame energie is niet altijd even gemakkelijk om te zetten naar de gewenste vorm en hoeveelheid. De juiste bron moet aan het juiste apparaat gekoppeld worden en dit zorgt momenteel nog weleens voor de nodige problemen.

Werken en geloven in een betere toekomst

Wil duurzame energie steeds meer het toekomstbeeld gaan bepalen, is het belangrijk dat duurzame energie goedkoper wordt gemaakt. Vandaag de dag is duurzaamheid echter een hot item, waardoor er zeker een goed toekomstperspectief mogelijk is. Verder zal er hard moeten worden gewerkt aan oplossingen waar nu nog problemen voor zijn. De omstandigheden en mogelijkheden worden echter steeds beter, aangezien er meer geld beschikbaar komt vanuit de overheid en politiek.

duurzame toekomst

Daarnaast gaan ook mensen zelf veel bewuster om met het milieu. We zijn er echter nog lang niet, daarom is een stukje zelfbewust wording erg belangrijk. Uiteindelijk begint een beter milieu en een duurzame toekomst in eerste instantie bij jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen naar een energieleverancier met duurzame energie. Daarmee heb jij de eerste stap gezet naar een betere wereld op het gebied van duurzame energie.